Get Adobe Flash player

Sport

A sportegyesület története

A sportélet ébredezése az első világháború utáni évekre tehető Lukácsházán. 1925-től már komoly hagyományai voltak a sportnak. Ehhez a levente foglakozások is hozzájárultak. Évente sportnapokat rendeztek a leventecsapatok között Kőszegen. Ezeken részt vettek Lukácsháza, Nagycsömöte, Kőszegszerdahely, Gencs, Herény községek is. A Lukácsháziak akadályfutásban, lövészetben értek el kimagasló eredményeket. A községek közötti sportversenyeket évente kétszer rendezték meg. A sportszámok közül kiemelném a váltó stafétafutást, mely a lukácsházi templomtól a Gencsapáti templomig tartott. Ezt a versenyt többször megnyertük. A levente foglalkozások keretében megismerkedtünk a futballjátékkal is.


Lukácsháza SE
 • Labdarúgó szakosztály: 1930-ban megalakult az első labdarúgócsapat Nagycsömötén. Ezután minden búcsú alkalmával megmérkőzött a szomszédos falvak futballcsapataival. Legendás hírű kapusa volt Zadravecz Ferenc. Nagy gondot jelentett a labdarúgópálya hiánya. A csapat első felszerelése egy sárga trikó volt, melyet mindenki a saját pénzén vásárolt. Nagy fordulatot jelentett a futballsport fejlődésében az 1948. évi MHK-mozgalom megalapítása, mert vele együtt sportpályát is kapott a község.
  1960-ban megalakult Lukácsházán a sportkör. Ennek keretében a futballcsapat rendszeresen részt vett a járási, később megyei labdarúgó-bajnokságokon. A futballcsapat szponzora a Gépállomás, később a Keripar volt. A legeredményesebb időszakban Németh József vezette a sportkört, a labdarúgócsapatot, melyben olyan kiváló játékosok játszottak, mint Bokor József, Kákosi Endre, Albert Miklós (kapusok), Szalai János, Komálovics Géza, Horváth Imre, Mészáros István, Ragasits László, Kiss Endre, Stampf László, ifj. Zadravecz Ferenc és még sorolhatnánk. A futballpálya mellett felépült sportöltözőt és környékét 1978-ban villamosították, azóta korszerű futballpályával rendelkezünk. 

  További adatok, és friss hírek a labdarúgó szakosztályról a honlapjukon olvasható:
  Lukácsháza SE - Labdarúgó szakosztály

 • Lovas szakosztály: 1998-ban mintegy 25 taggal megalakult a Sportegyesületen belül a lovas szakosztály, melynek jelenleg fogathajtó szakága működik. Elnöke Bolfán Csaba, technikai vezetője Molnár János volt a kezdetekben, azonban Bolfán Csaba halála után Molnár János lett a Szakosztály Elnöke és Vámos Tibor a technikai vezető.
  1999-ben megtartott amatőr meghívásos akadályhajtó versenyével kezdetét vette a faluban a lovas élet kibontakozása, mely a lakosság körében is nagy sikert aratott. Olyannyira, hogy az idei 2009-es esztendőben a 10. Jubileumi Lukácsházi Lovas napokat rendezte meg a szervező bizottság! Kezdetektől Molnár Zsolt fogathajtó aktív versenyzője a szakosztálynak, aki az elmúlt évtizedben 4x Felső-dunántúli Regionális Bajnokság győztese lett valamint II. helyezettje. Regionális versenyekből feljutva az Országos bajnokság legjobb 20 versenyzője között találjuk évek óta. 

  További adatok, és friss hírek a lovas szakosztályról a honlapjukon olvasható:
  Lukácsháza SE - Lovas szakosztály